Błonnik pokarmowy nie jest pojedynczą substancją – to niestrawne węglowodany oraz lignina znajdujące się w pokarmach pochodzenia roślinnego. Dieta bogata błonnik pokarmowy ma kluczowe znaczenie dla zdrowia naszego organizmu. Jeżeli zastanawiasz się dlaczego składnik, który nie ulega trawieniu i jest usuwany z naszego organizmu odgrywa tak ważną rolę, z pewnością zainteresuje Cię poniższy artykuł.
Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe składa się z niestrawnych form węglowodanów i znajduje w pokarmach pochodzenia roślinnego. Na błonnik pokarmowy składają się m.in.: polisacharydy nieskrobiowe, celuloza, pektyny, hydrokoloidy, fruktooligosacharydy i „oporna skrobia”. W związku z tym, że błonnik nie jest trawiony przez nasz organizm, nie jest również wchłaniany w jelicie cienkim. Przemieszcza się stamtąd do jelita grubego, a dalej jest usuwany wraz z pozostałymi resztkami pokarmowymi.
Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Żywność pochodzenia roślinnego zawiera przeważnie obie te frakcje, jednak w przeważającej ilości błonnik rozpuszczalny znajduje się w warzywach i owocach, natomiast błonnik nierozpuszczalny występuje w produktach zbożowych oraz orzechach i nasionach.
Czym różni się błonnik rozpuszczalny od nierozpuszczalnego? Otóż w przewodzie pokarmowym błonnik ulega fermentacji poprzez działanie bakterii jelitowych, dla których jest pożywieniem. Błonnik rozpuszczalny łatwiej ulega temu procesowi niż frakcje błonnika nierozpuszczalnego. Odmienne są również funkcje obu rodzajów włókna pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny m.in. reguluje poziom cholesterolu we krwi, natomiast nierozpuszczalny odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit (reguluje wypróżnianie).
Dieta bogata w błonnik pokarmowy zwana jest również dietą bogatoresztką. Za taką można uznać dietę, w której ilość błonnika wynosi około 25-35 g/dobę. Natomiast minimalna, zalecana przez specjalistów ilość włókna pokarmowego w codziennej diecie powinna wynosić: u kobiet powyżej 25 g a u mężczyzn powyżej 30 g. W rzeczywistości spożycie błonnika pokarmowego w diecie znacznie odbiega od zaleceń i wynosi średnio 20 g/dobę. Wynika to z faktu, iż współczesna dieta jest dietą wysokoprzetworzoną, ubogą w warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Nie jest jednak sztuką jeść zalecane ilości błonnika nawet bez wspomagania się modnymi suplementami. Wystarczy w każdym posiłku uwzględnić produkty bogate w błonnik.
Płatki zalej wrzątkiem, odczekaj 5 minut, aż woda się wchłonie (nadmiar wody możesz odlać), wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Bułkę przekrój na pół, każdą połówkę posmaruj masłem, ułóż na niej sałatę, jajko pokrojone w plastry oraz pomidora.
Filet z pstrąga umyj, osusz, natrzyj rozgniecionym czosnkiem i solą, skrop oliwą, posyp natką pietruszki. Rybę przełóż do brytfanki, na wierzch połóż kilka plasterków cytryny, piecz pod przykryciem około 60 minut w 160 stopniach. W międzyczasie ugotuj kaszę i zrób surówkę: kapustę kiszoną wymieszaj ze startą marchewką i skrop olejem rzepakowym.
Awokado umyj, przekrój na pół, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Sałatę umyj, osusz,porwij na kawałki, przełóż do miski. Układaj kolejno pokrojone warzywa, awokado i pokruszony ser feta.
Wiele badań wykazało, że dieta uboga w błonnik pokarmowy sprzyja występowaniu chorób metabolicznych oraz ma negatywny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit.
Rola błonnika pokarmowego jest rozległa i obejmuje cały organizm. Błonnik pokarmowy: