Błonnik pokarmowy – jak działa?

Błonnik w diecie – jakie ma znaczenie?
17 września 2021
Nowość: Nowe bułki w PanPiek!
20 października 2021
Wróć do aktualności

Błonnik pokarmowy – jak działa?

Błonnik pokarmowy – co to jest i jakie ma znaczenie dla zdrowia? Błonnik pokarmowy inaczej zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wyróżniamy dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Błonnik pokarmowy, to zgodnie z definicją, grupa związków wchodzących w skład strukturalnych części roślin stanowiących element tkanki oporowej i przewodzącej. Jego pojęcie zostało wprowadzone w 1972 roku przez Trowella i w uproszczeniu oznacza część żywności pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu przez enzymy trawienne obecne w przewodzie pokarmowym człowieka. Elementy te nazywa się często substancjami resztkowymi albo balastowymi, stąd dietę o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego określa się jako dieta bogatoresztkowa.  

Jak działają poszczególne frakcje błonnika?

Włókno pokarmowe obejmuje frakcję rozpuszczalną, w skład której wchodzą: pektyny, alginiany, część hemiceluzoz, karageny, gumy, agar oraz śluzy roślinne, a także nierozpuszczalną, do której zalicza się: ligniny, większość hemiceluloz i celulozę. Rozpuszczalne składniki włókna zmniejszają wchłanianie np. cholesterolu i glukozy, jednocześnie dając uczucie sytości po spożytym posiłku, ponadto obniżają glikemię poposiłkową, a także działają hipocholesterolemicznie, czyli obniżają poziom cholesterolu. Z kolei frakcje nierozpuszczalne błonnika, poprzez zwiększenie masy stolca oraz skrócenie czasu pasażu jelitowego, przeciwdziałają zaleganiu treści, a także rozwojowi niekorzystnej mikroflory.

Jakie ma znaczenie dla zdrowia?

  • wspomaga prawidłową pracę naszych jelit, właściwy rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom
  • wpływa na prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi
  • dzięki wspomaganiu prawidłowej perystaltyki, chroni przed rozwojem m.in. uchyłków jelita grubego czy raka jelita grubego
  • dzięki oddziaływaniu na poziom cholesterolu, poziom sytości oraz glikemię, błonnik pokarmowy wpływa na profilaktykę chorób układu krążenia oraz sprzyjają odchudzaniu
  • zmniejsza stężenie glukozy we krwi na czczo oraz wyrównuje po posiłkowy wzrost jej stężenia
  • opóźnia opróżnianie żołądka, a więc na dłużej pozwala zachować sytość
  • jego właściwa ilość w diecie sprzyja rozwojowi korzystnej dla naszego organizmu mikroflory jelitowej

Ile błonnika powinniśmy dostarczyć w codziennej diecie?

Według Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na błonnik zdrowej osoby dorosłej wynosi średnio 25g. Wśród dzieci zalecane spożycie, w zależności od wieku
i płci, kształtuje się na poziomie 10-21g/d. U osób starszych rekomendowane jest zmniejszone spożycie błonnika do 20g/d. Zależne jest to od towarzyszących chorób oraz wskazań medycznych.

W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy?

  • płatki zbożowe (owsiane górskie albo zwykłe, jęczmienne, żytnie)
  • surowe owoce
  • surowe warzywa
  • nasiona roślin strączkowych
  • płatki zbożowe (owsiane górskie albo zwykłe, jęczmienne, żytnie)
  • surowe owoce
  • surowe warzywa
  • nasiona roślin strączkowych
  • produkty zbożowe z pełnego ziarna (makaron ciemny, chleb graham, chleb razowy, gruboziarniste kasze, ryż brązowy)
  • otręby

Błonnik w pieczywie, produkty – PanPiek

Misją tej firmy jest propagowanie zdrowego stylu życia poprzez dostarczanie konsumentom pieczywa o prozdrowotnych właściwościach, pieczywa wzbogaconego w mikronizowany błonnik owsiany, pieczywa o właściwościach superfood. Dbanie w ten sposób o zdrowie ludzkości przyświeca nam we wszelkich działaniach każdego dnia.

  • pieczywo z obniżonym indeksem glikemicznym
  • czysta etykieta, najwyższej jakości surowce, tradycja połączona z nowoczesnością
  • pieczywo ze spermidyną
  • pieczywo z mikronizowanym błonnikiem owsianym
Bułka IG – z obniżonym indeksem glikemicznym
Indeks glikemiczny (IG) to parametr umożliwiający klasyfikację produktów spożywczych podwzględem ich wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na cukrzycę oraz obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób naczyniowosercowych. W praktycznym ujęciu pojęcie indeksu glikemicznego funkcjonuje jako element pomagający w utrzymaniu właściwej diety przez:
– Diabetyków,osoby, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy (np. nietolerancję glukozy,nieprawidłową glikemię na czczo),
– Osoby z nadwagą, które chcą stracić zbędne kilogramy, lub tym, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę,
– Wszystkich tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać.
Bułka Mega Błonnik – zawiera superfood spermidynę
Bułka Mega Błonnik – zdrowie zaczyna się w jelitach,
– Zawartość 10 błonników różnego pochodzenia pozwala rozwijać w jelitach wszystkie dobre grupy bakterii, niezbędne do utrzymania wysokiej odporności i będące naturalną ochroną przed infekcjami wirusowymi,
– Zawiera SuperFood – koncentrat z kiełków pszenicy – najlepsze źródło spermidyny,
Spermidyna to białko, które wzmacnia proces autofagi, a co za tym idzie skutecznie wydłuża żywotność naszych komórek,
– Źródło cynku.
Bułka z czarnym czosnkiem
W trosce o zdrowie konsumentów nasza Firma postanowiła wykorzystać wyjątkowe właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe dodając czarny czosnek do produkowanych przez nas bułek. Czarny czosnek bez wątpienia jest wyjątkowy, jest naturalnym antybiotykiem, zaliczamy go do żywności superfood, zawiera bardzo dużo witamin i minerałów i nie pozostawia typowego dla białego czosnku posmaku w ustach.
Bułka z naturalnym czarnym czosnkiem:
– Więcej przeciwutleniaczy
– Więcej polifenoli
– Więcej błonnika
– Wiele minerałów i witamin
– Niepowtarzalny smak