Technologia MAP jest wykorzystywana w przemyśle piekarniczym do tworzenia środowiska o niskiej zawartości tlenu, które hamuje utlenianie lipidów i wzrost drobnoustrojów. Tym samym pozwala nam na przedłużenie terminu spożycia produktu i uniknięcia zastosowania większości niepotrzebnych składników i konserwantów. Dowiedz się co to jest Technologia Pakowania MAP i jakie są jej zalety.
Zastanawiasz się jak mieć świeże, pyszne i chrupiące bułki? Najlepiej aby móc wypiekać je w domu, wtedy kiedy masz tylko na to ochotę. To gwarancja świeżości i najlepszego smaku pieczywa. Z pomocą w takiej sytuacji przychodzi techniologia MAP, dzięki której otrzymasz produkty z długim terminem przydatności, mogąc jednocześnie upiec bułki w domu.W tym artykule wyjaśnimy dokładnie, czym jest opakowanie w atmosferze modyfikowanej. A my pomożemy Ci dowiedzieć się, czy jest to właściwe rozwiązanie opakowaniowe dla Twoich łatwo psujących się produktów spożywczych.
Pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze (MAP) to praktyka manipulowania atmosferą wewnątrz opakowania zawierającego łatwo psującą się żywność (na przykład wołowinę, wieprzowinę, kurczaka i ryby). Celem procesu jest zwiększenie trwałości zawartego w nim produktu. MAP poprawia trwałość i świeżość wielu produktów spożywczych. Należą do nich sery, wędliny, ryby i inne łatwo psujące się produkty spożywcze. Te produkty spożywcze są zwykle pakowane z tlenem, który jest usuwany przez MAP.
Tlen wywołuje reakcje utleniania lipidów. Powoduje również wysokie tempo oddychania owoców i warzyw. Przyczyną skrócenia okresu przydatności do spożycia są zwiększone częstości oddechów. Obecność tlenu sprzyja rozwojowi tlenowego psucia się. Może również wystąpić potencjalne tworzenie się innych niechcianych mikroorganizmów. Zmniejszając ilość tlenu i zastępując go innymi gazami, możemy ograniczyć lub opóźnić niepożądane reakcje. Aby zmienić atmosferę opakowania, zawarty w nim tlen musi zostać zredukowany lub usunięty.
Proces MAP obniża ilość tlenu zawartego w pustej przestrzeni opakowania zawierającego produkt. Może również zapobiegać tworzeniu się pary wodnej. Tlen wewnątrz opakowania jest często zastępowany innymi gazami.
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej umożliwia pakowanie żywności naturalnej i nieprzetworzonej w sposób wydłużający okres przydatności do spożycia produktu. Zwiększa to jakość wizerunku i tekstury produktu oraz atrakcyjność jego wartości odżywczych. Zawarta w opakowaniu atmosfera zapewnia przedłużoną dostępność produktu. Ponieważ MAP nie wymaga chemikaliów do zachowania świeżości produktu, jest bardziej atrakcyjny. Przetwarzanie i sprzedaż żywności są usprawnione dzięki pakowaniu w atmosferze modyfikowanej. MAP dostarcza konsumentowi świeżą i smaczną żywność. Te pokarmy często przekraczają oczekiwania klienta Jeśli chodzi o świadomość marki, stałą jakość i świeże produkty, technologia MAP jest naprawdę korzystna dla obu stron. Zarówno konsumenci, jak i firmy spożywcze wydają się czerpać korzyści z MAP.