Bułka Prebiotyczna – nowy produkt PanPiek

Bułka słodka w wersji WEGE – nowość
10 listopada 2021
Składniki w bułce prebiotycznej
15 listopada 2021
Wróć do aktualności

Bułka Prebiotyczna – nowy produkt PanPiek

Bardzo dużo dzieje się u nas ostatnim czasem. Mieliśmy przyjemność poinformować was o tym, że mamy sporo nowych produktów. Jak się okazuje to nie koniec! Zakład produkcji pieczywa mrożonego Pan Piek stale poszerza swoją ofertę. Jedną z nowości o której chcemy wam dziś napisać to bułka prebiotyczna. Brzmi interesująco? Zapraszamy do kolejnego wpisu w którym opowiemy nieco więcej.

Odpowiedzmy sobie najpierw pytanie czym są prebiotyki? Prebiotyki to składniki odżywcze niepodlegające trawieniu, które wpływają na 3 kluczowe obszary w trosce o nasze zdrowie: wspierają wzrost przyjaznych bakterii w jelitach, pomagają w różnych problemach trawiennych, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Wniosek? Prebiotyki to składniki, które bardzo pomagają naszemu zdrowiu! W związku z tym PanPiek postanowił wykorzystać potencjał tych składników i użyć ich w swojej bułce prebiotycznej. Efekt? Pierwsze testy za nami! Pieczywo prebiotyczne to innowacja na rynku piekarniczym. Dzięki zawartości inuliny o niesamowitych właściwościach prebiotycznych, stanowi idealną alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i podstawę zbilansowanych posiłków.

Do kogo skierowana jest bułka prebiotyczna?

  • dla tych, którzy w szczególności dbają o odpo-wiednią ilość błonnika w swojej diecie, a jednocze-śnie muszą ograniczyć ciemne, ziarniste pieczywo – np. seniorzy
  • dla osób dbających o odporność
  • rodzicom jako wsparcie w budowaniu pozytyw-nych nawyków żywieniowych zarówno swoich jak i swoich pociech
  • dla osób u których występują problemy trawienne, a także zaparcia

Jakie składniki zawarte są w bułce prebiotycznej?

Inulina

Inulina jest naturalną substancją pozyskiwaną przez ekstrakcję z korzenia cykorii. Prebiotyk ten zyskuje szerokie uznanie w zastosowaniach spożywczych na całym świecie, a zwłaszcza w Europie.
Prozdrowotne właściwości inuliny***: działa prebiotycznie, może zmniejszać zaparcia, może pomóc w IBD, może obniżać poziom cukru i tłuszczu we krwi, może pomóc zwiększyć wchłanianie wapnia i magnezu.

Cykoria

Cykoria jako źródło drogocennych składników*Cykoria jest niezwykle cennym, niskokalorycznym warzy-wem bogatym w witaminy (A, B12, B6, D, E, K) a także mikroelementy (m.in. sód, potas, żelazo, mangan, miedź, magnez, cynk, jod, kwas foliowy, selen).* Spożycie cykorii zalecane jest w szczególności**: Osobom starającym się o obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL Osobom, które mają problem z wypróżnianiem
Cykoria nie bez powodu bywa nazywana warzywem młodości.