Błonnik pokarmowy to tak naprawdę włókno pokarmowe. Jest istotnym elementem diety nie tylko dorosłych, ale i małych dzieci. Błonnik wspiera pracę układu pokarmowego. Przez między innymi zapobiega zaparciom, które są bardzo uciążliwe.
Węglowodany złożone, czyli błonnik – nie ulega trawieniu. Odporny jest bowiem na działanie enzymów trawiennych. Można podzielić go na dwie frakcje. Rozpuszczalna i nierozpuszczalna. Każda z nich pełni ważną funkcje dla naszego organizmu.
Teraz pojawia się pytanie, ile błonnika powinno być w diecie dziecka? Postaramy się na nie odpowiedzieć!
Ile błonnika powinno być w diecie mojego dziecka?
Wszystko zależy od wieku dziecka. Im mniejszy maluch tym mniejsze zapotrzebowanie błonnika. Do 3 roku życia zapotrzebowanie na błonnik wynosi 10G dziennie. Z wiekiem ilość ta wzrasta i według danych, które opublikowane zostały przez EFSA wygląda to następująco:
- wiek 1 – 3 lata: 10 g
- wiek 4-6 lat: 14 g
- wiek 7 – 9 lat: 16 g
- wiek 10 – 15 lat: 19 g
- wiek 16 – 18 lat: 21 g
Jak możemy sprawdzić ilość błonnika w produkcie?
Ilość błonnika opisana jest na etykiecie każdego produktu. Wystarczy obrócić i z tyłu powinna być załączona tabela która zawiera rozpiskę nie tylko błonnika ale także zawartości tłuszczu czy cukrów.
Zbilansowana i odpowiednia dieta bogata w błonnik dla dziecka to dużo zalet! Wpływa na jego odpowiedni rozwój, daje dobre samopoczucie, dba o jelita i dobrą jakość wypróżnień. Dodatkowo reguluje masę ciała dziecka.