Błonnik pokarmowy – co to jest i jakie ma znaczenie dla zdrowia? Błonnik pokarmowy inaczej zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wyróżniamy dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Błonnik pokarmowy, to zgodnie z definicją, grupa związków wchodzących w skład strukturalnych części roślin stanowiących element tkanki oporowej i przewodzącej. Jego pojęcie zostało wprowadzone w 1972 roku przez Trowella i w uproszczeniu oznacza część żywności pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu przez enzymy trawienne obecne w przewodzie pokarmowym człowieka. Elementy te nazywa się często substancjami resztkowymi albo balastowymi, stąd dietę o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego określa się jako dieta bogatoresztkowa.
Jak działają poszczególne frakcje błonnika?
Włókno pokarmowe obejmuje frakcję rozpuszczalną, w skład której wchodzą: pektyny, alginiany, część hemiceluzoz, karageny, gumy, agar oraz śluzy roślinne, a także nierozpuszczalną, do której zalicza się: ligniny, większość hemiceluloz i celulozę. Rozpuszczalne składniki włókna zmniejszają wchłanianie np. cholesterolu i glukozy, jednocześnie dając uczucie sytości po spożytym posiłku, ponadto obniżają glikemię poposiłkową, a także działają hipocholesterolemicznie, czyli obniżają poziom cholesterolu. Z kolei frakcje nierozpuszczalne błonnika, poprzez zwiększenie masy stolca oraz skrócenie czasu pasażu jelitowego, przeciwdziałają zaleganiu treści, a także rozwojowi niekorzystnej mikroflory.
Jakie ma znaczenie dla zdrowia?
- wspomaga prawidłową pracę naszych jelit, właściwy rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom
- wpływa na prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi
- dzięki wspomaganiu prawidłowej perystaltyki, chroni przed rozwojem m.in. uchyłków jelita grubego czy raka jelita grubego
- dzięki oddziaływaniu na poziom cholesterolu, poziom sytości oraz glikemię, błonnik pokarmowy wpływa na profilaktykę chorób układu krążenia oraz sprzyjają odchudzaniu
- zmniejsza stężenie glukozy we krwi na czczo oraz wyrównuje po posiłkowy wzrost jej stężenia
- opóźnia opróżnianie żołądka, a więc na dłużej pozwala zachować sytość
- jego właściwa ilość w diecie sprzyja rozwojowi korzystnej dla naszego organizmu mikroflory jelitowej
Ile błonnika powinniśmy dostarczyć w codziennej diecie?
Według Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na błonnik zdrowej osoby dorosłej wynosi średnio 25g. Wśród dzieci zalecane spożycie, w zależności od wieku
i płci, kształtuje się na poziomie 10-21g/d. U osób starszych rekomendowane jest zmniejszone spożycie błonnika do 20g/d. Zależne jest to od towarzyszących chorób oraz wskazań medycznych.
W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy?
- płatki zbożowe (owsiane górskie albo zwykłe, jęczmienne, żytnie)
- surowe owoce
- surowe warzywa
- nasiona roślin strączkowych
- płatki zbożowe (owsiane górskie albo zwykłe, jęczmienne, żytnie)
- surowe owoce
- surowe warzywa
- nasiona roślin strączkowych
- produkty zbożowe z pełnego ziarna (makaron ciemny, chleb graham, chleb razowy, gruboziarniste kasze, ryż brązowy)
- otręby
Błonnik w pieczywie, produkty – PanPiek
Misją tej firmy jest propagowanie zdrowego stylu życia poprzez dostarczanie konsumentom pieczywa o prozdrowotnych właściwościach, pieczywa wzbogaconego w mikronizowany błonnik owsiany, pieczywa o właściwościach superfood. Dbanie w ten sposób o zdrowie ludzkości przyświeca nam we wszelkich działaniach każdego dnia.
- pieczywo z obniżonym indeksem glikemicznym
- czysta etykieta, najwyższej jakości surowce, tradycja połączona z nowoczesnością
- pieczywo ze spermidyną
- pieczywo z mikronizowanym błonnikiem owsianym