Butikowy zakład produkcji pieczywa informuje, że we współpracy z firmą Silmach uruchomił trzy w pełni zautomatyzowane silosy najnowszej generacji. Tym sposobem usprawniamy procesy produkcyjne.
Przede wszystkim usprawniliśmy proces produkcji i wyeliminowaliśmy sporą część pracy fizycznej. Związana była z przenoszeniem mąki do transportera. Od teraz transportowana jest bezpośrednio z mąkowozów do silosów. Kolejnym atutem jest pełna kontrola zużycia zapasów. Warto wspomnieć także o kosztach, które zostały obniżone. Oznacza to oszczędność dla zakładu.
Najważniejszą zaletą jest prostsze zachowanie jakości mąki. Do tej pory wymagało to uwagi i odpowiednich procesów. Od teraz dbanie o jakość mąki staje się dużo prostsze. Dobrej jakości mąka to najlepszej jakości produkty, a w naszym przypadku bułki. Dzięki temu rozwiązaniu nie przejmujemy się, że mąka może spulchnieć czy napowietrzyć się, co oznaczałoby problemy w wypieku pieczywa.
Spełnienie wymogów HACCP jest bardzo ważne. Świadczy to o zapewnieniu dobrej i higienicznej praktyki higienicznej w zakładzie produkcyjnym. Rozwiązanie, które zastosowaliśmy podnosi bardzo stan techniczny. Eliminujemy w ten sposób rozkurz, który w wielu zakładach stanowi problem. Oczywiście my posiadamy spełnione wymogi HACCP, jednakże korzyścią z silosów jest jeszcze prostsze dbanie o odpowiednie standardy higieniczne na zakładzie.