Chcielibyśmy podzielić się z wami pewnymi informacjami! Od pewnego czasu pracujemy nad nowym produktem, którym jest bułka słodka ale w wersji wege! Brzmi ciekawie? Zapraszamy do krótkiego raportu, albo też raczej – krótkiej aktualności w której opowiemy wam coś więcej o produkcie, który nam dane było już spróbować!
Zacznijmy od tego, że moda na wege trwa już od kilku ładnych lat. W sumie trudno to określić modą – wege to styl życia. Możemy podzielić to na wegetarianizm i na weganizm. Czym to się różni? Pewnie każdy doskonale wie, ale dla wyjaśnienia – obydwa terminy dotyczą rodzaju diety. Obydwie charakteryzują się wykluczeniem z nich mięsa. Zasadniczą różnicą jest jednak to, że weganie nie spożywają już zupełnie produktów pochodzenia zwierzęcego. Może być to mleko, nabiał lub jajko albo nawet miód. Z racji tego, że grupa osób będąca WEGE stale się poszerza – zakład produkcji pieczywa mrożonego Pan Piek postanowił wyjść na przeciw oczekiwaniom klientów i przygotować specjalnie dla nich, bułkę słodką w wersji WEGE!
Jej odpowiednikiem jest nasza bułka słodka z czekoladą. Jednakże posiada ona produkty pochodzenia zwierzęcego. Postanowiliśmy to zmienić i pozbyć się wszystkich możliwych tego typu składników i zastąpić je tymi pochodzenia roślinnego. Dlatego wstępnie usunęliśmy cukier i zastąpiliśmy go syropem klonowym. Do składu zawitała także między innymi margaryna wege czy mleko owsiane. Każdy wege wie, że wytwarzane jest ono z łuksanych ziaren owsa.
Pierwsze próby za nami! Musimy się pochwalić, że nasi pierwsi testerzy nie czuli różnicy między zwykłą bułką czekoladową, a tą w wersji wege! Gdy tylko uda nam się uzyskać wymarzony efekt to obiecujemy, że szybko o tym poinformujemy!