Rozwijamy wątek dotyczący naszej bułki prebiotycznej, którą być może niebawem będzie wam dane spróbować. W tym przypadku skupiamy się jednak na składnikach, które są zawarte w produktach prebiotycznych, a konkretnie naszych bułkach. Ich rola ma olbrzymi znaczenie – ponieważ to dzięki nim uzyskiwana jest pożądana wartość pro-zdrowotna. Zapraszamy do zapoznania się z dwoma istotnymi składnikami!
Pierwszym z nim jest Cykoria. To źródło drogocennych składników. Cykoria jest niezwykle cennym, niskokalorycznym warzywem bogatym w witaminy (A, B12, B6, D, E, K) a także mikroelementy (m.in. sód, potas, żelazo, mangan, miedź, magnez, cynk, jod, kwas foliowy, selen). Jak widzisz posiada szereg witamin i mikroelementów.
Spożycie cykorii zalecane jest w szczególności:
Czy wiesz jak nazywana jest także cykoria? Określa się ją jako „Warzywo młodości”. Samo warzywo znajduje się często w rankingu 10 najzdrowszych warzyw na świecie. Można ją znaleźć także w kawie czy ziemniakach. Wykorzystywana jest w wielu produktach! Warto poznać ją nieco bliżej.
Kolejny składnik naszej bułki to: INULINA
To niesamowity probiotyk o licznych właściwościach. Dla przypomnienia probiotyk to preparat zawierający w swym składzie żywe bakterie lub drożdże, które mają potwierdzone dobroczynne właściwości. Inulina jest naturalną substancją pozyskiwaną
przez ekstrakcję z korzenia cykorii. Prebiotyk ten zyskuje szerokie uznanie w zastosowaniach spożywczych na całym świecie,a zwłaszcza w Europie.
Prozdrowotne właściwości inuliny: