Od 2011 roku realizowany jest program „Doceń Polskie”. Nagrodą jest zdobycie certyfikatu, którym nagradzany jest produkt pochodzący jedynie z naszego kraju. W tegorocznej edycji udział wziął również jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcji pieczywa mrożonego w Europie – PanPiek. Czyli my.
Oceną produktów zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia. Tworzą oni tzw. Lożę Ekspertów. To właśnie ta loża analizuje, sprawdza i próbuje produkty zgłoszone do programu. Wśród nich znajdują się między innymi szefowie kuchni czy technologowie żywieniowi. Jurorem głównym jest gastronom Mirek Drewniak. Laureaci programu otrzymują możliwość posługiwania się znakiem „Doceń Polskie”.
W tej edycji, a wspomnijmy, że każda edycja odbywa się co kwartał – bierzemy również udział i my. Do programu włączyliśmy trzy bułki: Bułka IG z obniżonym indeksem glikemicznym, bułkę z żurawiną i czekoladą oraz bułkę mega błonnik, która zawiera aż 6,6% błonnika.
Każdy produkt przechodzi szereg prób i testów, które oceniane są przez Lożę Ekspertów. Do tych sposobów oceniania zalicza się:
Każdy produkt oceniany jest w specjalnej skali punktowej od 0 do 10. By otrzymać logo Doceń Polskie należy otrzymać co najmniej 7,5 punktów. Można otrzymać jeszcze tytuł TOP Produkt, które honoruje jedynie najlepszą żywność, a noty muszą być maksymalnie wysokie – czyli produkt musi otrzymać same 10’tki. Certyfikat otrzymuje się na okres 2 lat. Potem trzeba znów przejść program i ponownie udowodnić, że jakość produkt nie uległa zmianie!
Tym razem i my zgłosiliśmy nasze produkty do programu „Doceń Polskie”. Jakie będą wyniki? Dowiecie się już wkrótce!