Chyba nic tak nie działa na kubki smakowe jak aromat świeżej pszennej bułki z masłem. Mięciutka bułka z chrupiącą skórką dobra jest ze wszystkimi dodatkami, a nawet i bez nich. Jednak, czy dbając o zdrowie i linię powinniśmy decydować się na pszenne pieczywo? Czas obalić mity dyskredytujące pszenne pieczywo. Warto dowiedzieć się ile kalorii ma bułka pszenna i jaka jest jej wartość odżywcza?
Pszenne pieczywo składa się przede wszystkim z węglowodanów i niewielkiej ilości białka. Bułkę pszenną wyróżnia także niska zawartość błonnika i znikoma ilość tłuszczy. Pieczywo pszenne nie jest najbogatszym źródłem witamin. Zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B i witaminy E, a także potas, fosfor, magnez, wapń i sód. Dzięki takim właściwościom bułki pszenne polecane są jako produkt lekkostrawny. Zawsze warto wybierać pieczywo najwyższej jakości. Przykładem cennej dietetycznie bułki pszennej są produkty PanPiek wzbogacone o dodatkową ilość błonnika.
Ciemne pieczywo jest źródłem błonnika i wielu cennych substancji. Nie każdy może jednak budować swoją dietę o produkty pełnoziarniste i pieczywo żytnie. Wiele osób wybiera pieczywo pszenne ze względu na preferencje smakowe. Nie ma w tym nic złego. Niezależnie od tego jaki rodzaj pieczywa wybierzemy, jest on tylko jednym ze składników diety. Aby dieta była zdrowa ważna jest różnorodność i odpowiednio zbilansowane posiłki. Najlepiej jeśli w diecie króluje różnorodność – z pewnością znajdzie się tu miejsce i dla świeżej pszennej bułki, grahamki i innych typów pieczywa.
Kaloryczność pieczywa nie jest łatwa do określenia. Można przyjąć przybliżone wartości, ale wiele zależy od receptury wykorzystywanej w konkretnej piekarni. Najczęściej przyjmuje się, że 100 g bułki pszennej ma około 273 kcal czyli 1142 kJ. Z kolei 100 g chleba razowego na miodzie ma 225 kcal, czyli niewiele mniej. Niezależnie od tego jakie pieczywo najczęściej pojawia się w naszej diecie warto postawić na pieczywo wysokiej jakości jak to oferowane przez PanPiek.
Jeśli dbamy o dietę warto każdorazowo sprawdzać kaloryczność kupowanego pieczywa. Dla przykładu w ofercie PanPiek znaleźć możemy bułkę pszenną mega błonnik, która zawiera błonnik o różnorodnym pochodzeniu, a także koncentrat z kiełków pszenicy. 100 g takiej bułki to jedynie 243 kcal. Z kolei równie zdrowa bułka śniadaniowa błonnik plus to 260 kcal w 100 gramach.
Warto pamiętać, że jeśli jesteśmy na diecie nie zawsze musimy całkowicie rezygnować z pieczywa pszennego. Często dobrym rozwiązaniem jest po prostu ograniczenie jego ilości. Dla przykładu cała bułka pszenna o wadze 50 g to około 135 kcal. Jeśli zjemy tylko kromkę takiej bułki – nasze kubki smakowe będą usatysfakcjonowane, a kaloryczność porcji może spaść nawet do 40 kcal, przy założeniu, że kromka waży 15 gramów.
Panuje ogólne przekonanie, że pieczywo pełnoziarniste jest zdecydowanie zdrowsze niż pieczywo pszenne. Nie jest to jednak do końca prawda. Wiele osób cierpiących z powodu przewlekłych chorób nie może spożywać pieczywa pełnoziarnistego wcale. Aby urozmaicić dietę takich osób PanPiek przygotował ofertę bułek pszennych wzbogaconych o błonnik, kiełki pszenicy czy czarny czosnek.
Zwyczajne bułki pszenne zawierają małą ilość błonnika. Nie zawsze jest to minus – często ten właśnie argument sprawia, że bułki pszenne są doskonałe w diecie lekkostrawnej. Dzięki prostemu składowi nie podrażniają błony śluzowej żołądka. Nie wpływają także na zwiększoną perystaltykę jelit, jak ma to miejsce w przypadku pieczywa pełnoziarnistego. Bułki pszenne są często najlepszym wyborem dla osób cierpiących z powodu wrzodów żołądka, chorób woreczka żółciowego i innych stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Wybiera się je także dla osób po operacjach.
Warto podkreślić, że można kupić pieczywo pszenne zawierające zwiększoną ilość błonnika. Jest to idealne rozwiązanie dla tych osób, które na skutek zaleceń lekarskich nie mogą spożywać pieczywa pełnoziarnistego, a szukają w diecie dodatkowych i naturalnych źródeł błonnika. Dzięki tego typu rozwiązaniom niemal każdy może cieszyć się smakiem pszennej bułki niezależnie od tego czy na słodko czy na wytrawnie. Dobrej jakości pszenne pieczywo to bogactwo smaku z korzyścią dla zdrowia.
Jak w przypadku wszystkiego, także jadząc bułki pszenne należy uważać z ilością. Pieczywo samo w sobie jest dosyć kaloryczne. Dodatkowo, bułki pszenne zawierają znaczną ilość sodu, w nadmiarze mogą nie być wskazane dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Z kolei osoby cierpiące na cukrzycę powinny decydować się na pieczywo o niskim indeksie glikemicznym.
Tradycyjna bułka pszenna z powodu wysokiego indeksu glikemicznego i zawartości cukrów może spowodować gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Dodatkowym przeciwwskazaniem do jedzenia pszennego pieczywa jest celiakia. Osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać tradycyjnego pieczywa.
Na szczęście grupa osób, która nie może pozwolić sobie na pszenne bułki w diecie nie jest duża. Warto pamiętać, że zdrowa dieta to dieta zróżnicowana – dlatego warto sięgać po różne rodzaje pieczywa. Wiele wariantów pysznych i zdrowych bułek dla każdego oferuje PanPiek – warto zapoznać się z ich ofertą i wybrać swoje ulubione bułki.