Dieta dla cukrzyka – co powinna jeść osoba z cukrzycą? 

Czy błonnik pomaga w odchudzaniu?
15 listopada 2022
Ile kalorii ma bułka pszenna?
30 listopada 2022
Wróć do aktualności

Dieta dla cukrzyka – co powinna jeść osoba z cukrzycą? 

Dieta dla cukrzyka – co powinna jeść osoba z cukrzycą? Dieta w przypadku cukrzycy jest niezbędnym elementem leczenia – stosowanie odpowiedniej diety ułatwia utrzymanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Czy to prawda, że osoby z cukrzycą nie powinny jeść pszennych bułek czy chleba? Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa? Zobacz, na co zwracać uwagę, na co uważać i co warto jeść, jeżeli jesteś osobą z podejrzeniem cukrzycy lub zdiagnozowaną cukrzycą. Wszystkie te informacje znajdują się w poradniku poniżej.

Kto powinien stosować dietę cukrzycową? 

Jak sama nazwa wskazuje, dieta cukrzycowa jest przeznaczona dla osób cierpiących na cukrzycę. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, związaną z nieprawidłowym wydzielaniem insuliny bądź wiązaniem jej przez komórki. Insulina, obok glukagonu, jest kluczowym hormonem regulującym poziom glukozy we krwi, powodującym spadek jej poziomu.  

Czynników ryzyka zachorowania na cukrzycę jest wiele, lecz najnowsze badania wskazują, że największy wpływ na rozwój tej choroby mają głównie czynniki środowiskowe oraz styl życia – dieta, aktywność fizyczna. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi nawet 3 mln osób, co stanowi ok. 9,1% populacji. 

Cukrzyca występuje w dwóch zasadniczych odmianach;:

  • Cukrzyca typu 1 – insulinozależna, zwykle występująca u dzieci i młodzieży, o podłożu autoimmunologicznym, 
  • Cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna, występująca u dorosłych, związana z czynnikami środowiskowymi, np. otyłością 

Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku cukrzycy zaleca się aby pacjenci stosowali dietę cukrzycową. 

Najważniejsze zasady diety dla cukrzyka  

Dieta cukrzycowa ma dla cukrzyka głównie znaczenie profilaktyczne; ma zapobiegać dalszemu rozwojowi choroby, który mógłby doprowadzić do wystąpienia niebezpiecznych powikłań, takich jak np. stopa cukrzycowa, retinopatia czy nefropatia. 

Dieta cukrzycowa musi spełniać trzy główne cele; 

  • Wyrównywać stężenie glukozy we krwi, 
  • Utrzymywać prawidłową masę ciała, 
  • Utrzymywać optymalny poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, LDL oraz trójglicerydów, wspierając kontrolę ciśnienia tętniczego 

Podstawowe zasady, których należy przestrzegać w diecie cukrzycowej; 

  • Regularne spożywanie posiłków – wygłodzenie organizmu źle wpływa na poziom glukozy we krwi, spożywaj posiłki co 3-4 godziny, 
  • Ograniczenie alkoholu – alkohol zawiera dużo kcal, w szczególności ten w postaci drinków, z dodatkiem soków i napoi, 
  • Spożywanie zdrowych tłuszczy – z tłuszczy absolutnie nie należy rezygnować, są one nie tylko nośnikiem smaku, ale także niezbędnym elementem zbilansowanej diety, 
  • Włączenie do diety orzechów i olei roślinnych
  • Kontrolowanie spożycia soli – nadmierne spożywanie soli przyczynia się do nadciśnienia 

Pomimo powyższych zasad, które należy stosować, najważniejszym elementem diety cukrzycowej jest stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dlaczego niski indeks glikemiczny jest tak ważny dla cukrzyka? 

Czym jest indeks glikemiczny? 

IG to wskaźnik, który informuje o tempie przyswajania węglowodanów, czyli cukrów, po spożyciu produktu. Im niższy indeks glikemiczny, tym wolniejsze tempo przyswajania węglowodanów, co zmniejsza ryzyko skokowej zmiany stężenia glukozy we krwi. W porównaniu do produktów o wysokim IG, Po spożyciu produktów z niskim IG nie wzrasta tak drastycznie poziom glukozy we krwi. 

Aby ułatwić dobór odpowiednich produktów w diecie cukrzyka, w internecie dostępne są różne wykresy i tabelki zawierające informacje o indeksie glikemicznym poszczególnych produktów. 

Zalecane produkty w diecie cukrzycowej 

Popularne produkty o niskim indeksie glikemicznym to; 

  • Pieczywo pełnoziarniste, 
  • Kasza bulgur, pęczak czy jęczmienna, 
  • Rośliny strączkowe (soczewica, fasola), 
  • Ser twarogowy, 
  • Wybrane warzywa (cukinia, marchew, seler, 
  • Wybrane owoce (jabłka, truskawki, gruszki, kiwi) 

Zalecane w diecie cukrzycowej będą także zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby, owoce cytrusowe i jagodowe, bataty, jogurty naturalne niesłodzone czy nasiona chia. 

Dieta cukrzycowa – pieczywo z niskim indeksem glikemicznym 

Częstym problemem osób z cukrzycą jest spożywanie pieczywa pszennego. Większość białego pieczywa posiada wysoki indeks glikemiczny, co ogranicza możliwość spożywania ulubionego pieczywa.  

Dla osób z cukrzycą idealnym rozwiązaniem mogą być bułki z obniżonym indeksem glikemicznym od PanPiek. W bogatej ofercie znajdziemy bułkę pszenną przeznaczoną specjalnie dla diabetyków, z indeksem glikemicznym na poziomie 14,39 oraz wysoką zawartością błonnika – aż 12%. 

Oprócz bułek z niskim IG, PanPiek posiada w ofercie także pieczywo pełnoziarniste, które także będzie odpowiednie dla diabetyków. 

Przeciwwskazane produkty w diecie cukrzycowej 

Jakich produktów nie powinno się spożywać w cukrzycy? Oto kilka z nich; 

  • Napoje słodzone cukrem, 
  • Słodzone jogurty, płatki śniadaniowe, szczególnie o poranku, gdyż może to powodować skokowy wzrost poziomu glukozy, 
  • Tłuszcze trans (margaryna, fast food, żywność wysoce przetworzona) – osoby z cukrzycą mają podwyższone ryzyko chorób serca, a tłuszcze trans dodatkowo je zwiększają, 
  • Białe pieczywo, makaron, ryż 
  • Syrop klonowy, syrop z agawy, 
  • Suszone owoce, 
  • Słone przekąski z rafinowanej mąki (precle, krakersy), 
  • Frytki smażone na głębokim tłuszczu.