W obecnych czasach coraz bardziej świadome społeczeństwo poszukuje zdrowych produktów żywnościowych. Producenci żywności próbują sprostać ich oczekiwaniom. Moda, internet i dostęp do mediów społecznościowych, a także obecna sytuacja epidemiczna spowodowały, że konsumenci coraz bardziej skupiają się na swoim zdrowiu.
Producenci stoją przed coraz większym wyzwaniem, jakim jest wymagający klient. Mając coraz większą wiedzę o szkodliwości niektórych substancji stosowanych w żywności powoli odchodzą od dodawania do produktów spożywczych dodatków, które miałyby w większym lub nawet mniejszym stopniu niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Niektórzy z nich w ogóle ich nie stosują. Przykładem takiej firmy jest PanPiek, który w swoim asortymencie postawił na naturalność i zdrowie. Nie tylko biorąc pod uwagę produkty, ale także technologię, którą stosuje w procesie produkcji.
PanPiek zaprojektował bułki z dodatkiem naturalnego błonnika. Nie są to zwyczajne bułki pełnoziarniste, ale bułki pszenne. Ich wyjątkowość polega na tym, że zawierają prozdrowotny składnik, jakim jest włókno pokarmowe – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pieczywo, które może być spożywane przez osoby mające dolegliwości z przewodem pokarmowym. Pacjenci po operacjach będący na diecie lekkostrawnej. Mający uchyłki przewodu pokarmowego, wrzody żołądka czy dwunastnicy a nawet nowotwory.
Jedna z bułek PanPiek – Bułka MegaBłonnik posiada włókno pokarmowe aż z 11 źródeł. Te źródła
to zarówno frakcja rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna błonnika. Oznacza to, że mają one niebywale pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Na przykład mąka lniana, która poprzez ligniny reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet. Pektyny, które zapobiegają złogom kałowym, usuwając toksyny i metale ciężkie z organizmu. Cykoria zawierająca inulinę i oligofruktozę, czyli prebiotyki, stanowiące pożywkę dla dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego będące naszym „centrum dowodzeniowym” w zwiększaniu odporności przeciwko patogenom [3]. Włókno pokarmowe nie tylko pobudza perystaltykę jelit, ale też chroni nas przed wieloma chorobami. Spożycie błonnika w odpowiedniej ilości (ok. 25-30g/dzień) obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego nawet o 44%, raka trzustki o 35%. Przyczynia się również do obniżenia ryzyka rozwoju chorób serca i redukcji zgonów wywołanych na skutek chorób wieńcowych o 27%. U kobiet w wieku pomenopauzalnym, ma zdolność do usuwania estrogenów wraz ze stolcem, co jest bardzo ważne w profilaktyce nowotworów piersi. Błonnik ponadto spowalnia opróżnianie żołądka, co opóźnia występowanie glikemii poposiłkowej. Zmniejsza tempo wydzielania insuliny i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi [2].
Włókno pokarmowe nie należy do substancji biologicznie czynnych, jak witaminy, czy składniki mineralne. Wywiera natomiast bardzo istotny wpływ na metaboliczne i fizjologiczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
Bułki PanPiek to również inne składniki mające niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Błonnik stawiany jest w polityce firmy na pierwszym miejscu, jednakże aby zaspokoić zdrowotną potrzebę konsumenta firma dodaje do bułek superfoody. W obecnych czasach bardzo modne słowo, ale nie każdy wie, co ono oznacza. W przypadku pieczywa PanPiek superfoodem dodawanym właśnie do bułki MegaBłonnik są kiełki pszenicy. Dlaczego kiełki pszenicy są superfoodem? Otóż składnik ten zawiera spermidynę, która bierze udział w procesie autofagii, czyli samooczyszczania się organizmu z uszkodzonych i/lub martwych części komórek.
Na uwagę zasługuje fakt, iż spermidyna wpływa na degradację patogenów, np. wirusów, uniemożliwiając im wywołanie infekcji. Stąd też pojawiają się coraz częstsze informacje o jej zaletach, zwłaszcza w obecnym czasie pandemii COVID-19. Naukowcy w badaniach in-vitro wykazali, że podanie spermidyny hamowało namnażanie SARS COV-2 o 85% [1]. Zastosowanie spermidyny w leczeniu COVID- 19 wymaga jednak odpowiednich badań klinicznych. Niewątpliwie jednak dodawanie kiełków pszenicy do pieczywa jest dobrym pomysłem na zwiększenie swojej odporności.
W technologii PanPiek stosuje nowoczesne maszyny i urządzenia. A zainstalowane wysoce wydajne lampy UVC zapewniają skuteczną metodą sterylizacji wobec bakterii, drożdży, wirusów i pleśni dezynfekując otoczenie w trakcie procesów produkcyjnych.
Do pakowania bułek stosowana jest technologia MAP, czyli pakowanie w atmosferze zmodyfikowanej, gdzie powietrze zastępuje się odpowiednią mieszaniną gazów. Dzięki tej technologii PanPiek nie musi stosować konserwantów, aby produkt pozostał świeży na dłużej. Może poszczycić się tzw. „czystą etykietą”.
Firma PanPiek wie, jak bardzo istotną rolą jest prawidłowe odżywianie się w celu zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, ale też i zdrowotnych organizmu. Piekarnia zdając sobie sprawę jak ogromną rolę niesie ze sobą bezpieczeństwo zdrowotne żywności zachowuje wysokie standardy jakości w produkcji pieczywa. Bezpieczeństwo i higiena w zakładzie produkcyjnym potwierdzone są odpowiednimi certyfikatami. Produkcja odbywa się w oparciu o systemy: HACCP, IFS ver. 6.1, BRC ver. 8.
Przedsiębiorstwo jest stosunkowo młodą, ale prężnie rozwijającą się firmą. Bułki w pierwszej kolejności będzie można kupić w sklepie firmowym: PANPIEK w Bytomiu przy ul. Jainty (vis a vis wejścia do Agory). Następnie przedsiębiorca planuje wejść do sklepów sieciowych. Prócz tego firma oferuje wypróbowanie produktu za darmo. Wystarczy wypełnić formularz lub zadzwonić i ustalić szczegóły (https://panpiek.pl/kontakt/ ). Piekarnia przygotuje próbny wypiek, który sami będziemy mogli ocenić.
Podsumowując, firma PanPiek dokłada wszelkich starań, by ich produkty były zdrowe, smaczne, bezpieczne i najwyższej jakości. Produkty, które mogą być spożywane nie tylko przez osoby zdrowe, ale również przez te, które cierpią na różnego rodzaju dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, czy choroby cywilizacyjne. I właśnie propagowanie zdrowego stylu życia poprzez dostarczanie konsumentom pieczywa o prozdrowotnych właściwościach jest misją firmy PanPiek na każdym etapie produkcji każdego dnia.
Małgorzata Grudzińska-Gronek
Źródło:
Pobrane z: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.997254v1.full (pobrano
dnia: 10.01.2021)
Pobrane z: https://dietetycy.org.pl/blonnik-pokarmowy-a-choroby-cywilizacyjne/