Dieta dla cukrzyka – co powinna jeść osoba z cukrzycą? Dieta w przypadku cukrzycy jest niezbędnym elementem leczenia – stosowanie odpowiedniej diety ułatwia utrzymanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Czy to prawda, że osoby z cukrzycą nie powinny jeść pszennych bułek czy chleba? Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa? Zobacz, na co zwracać uwagę, na co uważać i co warto jeść, jeżeli jesteś osobą z podejrzeniem cukrzycy lub zdiagnozowaną cukrzycą. Wszystkie te informacje znajdują się w poradniku poniżej.
Jak sama nazwa wskazuje, dieta cukrzycowa jest przeznaczona dla osób cierpiących na cukrzycę. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, związaną z nieprawidłowym wydzielaniem insuliny bądź wiązaniem jej przez komórki. Insulina, obok glukagonu, jest kluczowym hormonem regulującym poziom glukozy we krwi, powodującym spadek jej poziomu.
Czynników ryzyka zachorowania na cukrzycę jest wiele, lecz najnowsze badania wskazują, że największy wpływ na rozwój tej choroby mają głównie czynniki środowiskowe oraz styl życia – dieta, aktywność fizyczna. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi nawet 3 mln osób, co stanowi ok. 9,1% populacji.
Cukrzyca występuje w dwóch zasadniczych odmianach;:
Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku cukrzycy zaleca się aby pacjenci stosowali dietę cukrzycową.
Dieta cukrzycowa ma dla cukrzyka głównie znaczenie profilaktyczne; ma zapobiegać dalszemu rozwojowi choroby, który mógłby doprowadzić do wystąpienia niebezpiecznych powikłań, takich jak np. stopa cukrzycowa, retinopatia czy nefropatia.
Dieta cukrzycowa musi spełniać trzy główne cele;
Podstawowe zasady, których należy przestrzegać w diecie cukrzycowej;
Pomimo powyższych zasad, które należy stosować, najważniejszym elementem diety cukrzycowej jest stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dlaczego niski indeks glikemiczny jest tak ważny dla cukrzyka?
IG to wskaźnik, który informuje o tempie przyswajania węglowodanów, czyli cukrów, po spożyciu produktu. Im niższy indeks glikemiczny, tym wolniejsze tempo przyswajania węglowodanów, co zmniejsza ryzyko skokowej zmiany stężenia glukozy we krwi. W porównaniu do produktów o wysokim IG, Po spożyciu produktów z niskim IG nie wzrasta tak drastycznie poziom glukozy we krwi.
Aby ułatwić dobór odpowiednich produktów w diecie cukrzyka, w internecie dostępne są różne wykresy i tabelki zawierające informacje o indeksie glikemicznym poszczególnych produktów.
Zalecane produkty w diecie cukrzycowej
Popularne produkty o niskim indeksie glikemicznym to;
Zalecane w diecie cukrzycowej będą także zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby, owoce cytrusowe i jagodowe, bataty, jogurty naturalne niesłodzone czy nasiona chia.
Częstym problemem osób z cukrzycą jest spożywanie pieczywa pszennego. Większość białego pieczywa posiada wysoki indeks glikemiczny, co ogranicza możliwość spożywania ulubionego pieczywa.
Dla osób z cukrzycą idealnym rozwiązaniem mogą być bułki z obniżonym indeksem glikemicznym od PanPiek. W bogatej ofercie znajdziemy bułkę pszenną przeznaczoną specjalnie dla diabetyków, z indeksem glikemicznym na poziomie 14,39 oraz wysoką zawartością błonnika – aż 12%.
Oprócz bułek z niskim IG, PanPiek posiada w ofercie także pieczywo pełnoziarniste, które także będzie odpowiednie dla diabetyków.
Przeciwwskazane produkty w diecie cukrzycowej
Jakich produktów nie powinno się spożywać w cukrzycy? Oto kilka z nich;